Entering 'HELANG' territory at your own risk.

'BACA-lah Dengan Nama Tuhanmu Yang Maha Tinggi..'

Allah s.w.t. berfirman mafhumnya: "Wahai orang yang beriman, bertakwalah kalian kepada Allah dengan sebenar -benar taqwa, dan janganlah kamu mati kecuali kamu dalam keadaan Muslim." ( Surah Ali 'Imran : 102 )


" JIHAD YANG PALING UTAMA IALAH (MENYAMPAI) KATA-KATA BENAR DIHADAPAN PEMIMPIN YANG MENYELEWENG ".
(Riwayat At-Turmizi & Ibnu Majah)


“Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang membuat zalim nanti kamu akan disambar oleh api neraka sedangkan kamu tiada sebarang penolong pun selain dari Allah. kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan”
(Surah Hud: 113)

"Manusia ketika di dunia semuanya tidur (lalai), bila mati baru mereka terjaga (tersedar)." ( Sayidina 'Ali r.a.)

"Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasullulah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Tuhan kita turun pada setiap malam ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir dan berfirman, 'Sesiapa yang berdoa kepada-Ku maka Aku memenuhinya. Sesiapa yang memohon kepada-Ku maka Aku akan memenuhinya. Sesiapa yang meminta ampun maka Aku mengampuninya.'"
( Hadis Qudsi Riwayat al-Bukhari, Muslim, AbuDaud dan lain-lain.)

Sunday, August 29, 2010

Kedah Sambut Baik Cadangan DS Najib Selaraskan Tarif Air Dan Cukai Tanah.

Ditulis oleh AMELIA HASHIM

ALOR SETAR, 25 Ogos: Kerajaan Negeri Kedah telah menurunkan cukai tanah antara 30 hingga 70 peratus pada tahun 2008 selepas mengambil alih pemerintahan, dan tidak munasabah untuk menaikkan pula dalam jangka masa terdekat, kata Menteri Besar Kedah YAB Ustaz Azizan Abdul Razak.

Walau bagaimanapun, beliau menyambut baik cadangan Perdana Menteri YAB Dato’ Seri Najib Razak untuk selaraskan tarif air dan kenaikan cukai tanah seluruh Malaysia.

“Di Kedah ada beberapa pengecualian kerana Kedah baru sahaja menurunkan cukai tanah dua tahun lalu dan tidak wajar diubah dalam dalam masa terdekat,” katanya.

Beliau mengulas isu ini apabila ditanya oleh wartawan dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini, hari ini.

Ujarnya lagi, pihaknya tidak mahu memberi kata putus buat masa sekarang kerana mesyuarat penyelarasan itu melibatkan semua Kerajaan Negeri dengan Perdana Menteri yang dijangka akan diadakan selepas hari raya nanti.

Menurutnya, isu tanah akan diberi pertimbangan mendalam kerana dalam hal lain tiada masalah. Kedah adalah satu-satunya negeri yang telah menurunkan cukai tanah, jadi tidak wajarlah selepas dua tahun hendak dinaikkan pula.

Pihaknya akan beri sokongan terhadap cadangan Perdana Menteri itu dan besedia mengadakan rundingan bagi mencapai kata sepakat, namun bagi Negeri Kedah beberapa perkara perlu diberi perhatian.

“Eloklah runding dulu sebelum memberi kata pendirian. Lagipun saya belum lagi terima surat menghadiri mesyuarat itu,” katanya.

Cadangan selaraskan tarif kenaikan dan cukai pintu oleh Perdana Menteri itu berikutan kebanyakan Kerajaan Negeri menghadapi tekanan pendapatan selain sumber yang terhad manakala kos untuk penyediaan bekalan air kian meningkat.

Beliau telah memberi tempoh dalam bulan Ramadhan ini kepada semua Kerajaan Negeri memaklumkan kepadanya sama ada mereka besetuju supaya beliau menjadi hos kepada satu perbicangan selepas hari raya nanti bagi mencari kata sepakat.

No comments: