Entering 'HELANG' territory at your own risk.

'BACA-lah Dengan Nama Tuhanmu Yang Maha Tinggi..'

Allah s.w.t. berfirman mafhumnya: "Wahai orang yang beriman, bertakwalah kalian kepada Allah dengan sebenar -benar taqwa, dan janganlah kamu mati kecuali kamu dalam keadaan Muslim." ( Surah Ali 'Imran : 102 )


" JIHAD YANG PALING UTAMA IALAH (MENYAMPAI) KATA-KATA BENAR DIHADAPAN PEMIMPIN YANG MENYELEWENG ".
(Riwayat At-Turmizi & Ibnu Majah)


“Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang membuat zalim nanti kamu akan disambar oleh api neraka sedangkan kamu tiada sebarang penolong pun selain dari Allah. kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan”
(Surah Hud: 113)

"Manusia ketika di dunia semuanya tidur (lalai), bila mati baru mereka terjaga (tersedar)." ( Sayidina 'Ali r.a.)

"Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasullulah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Tuhan kita turun pada setiap malam ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir dan berfirman, 'Sesiapa yang berdoa kepada-Ku maka Aku memenuhinya. Sesiapa yang memohon kepada-Ku maka Aku akan memenuhinya. Sesiapa yang meminta ampun maka Aku mengampuninya.'"
( Hadis Qudsi Riwayat al-Bukhari, Muslim, AbuDaud dan lain-lain.)

Tuesday, August 31, 2010

'Budak' Bedong ni meloyakan - Buat malu warga Kedah ja...

Gambar Hiasan
Oleh Zolkharnain Abidin
 
 Kalau tidak salah ingatan, Zam pernah dipanggil ‘budak’ sahaja dalam Dewan Rakyat oleh al-Marhum Fadhil Noor. Panggilan itu dibuat ketika al-marhum menyampaikan ucapan mengenai peristiwa Memali.

Peristiwa Memali dijadikan modal politik oleh Zam untuk memberikan imej ganas kepada PAS. Namun, dengan kehendak Yang Maha Kuasa semuanya berjaya dirungkai dengan berkesan oleh al-Marhum.
Beliau dijemput pulang setelah misinya untuk membersihkan PAS dan mereka yang terkorban dalam peristiwa itu daripada lumuran tuduhan penderhaka oleh Umno.

Hari ini ‘budak’ ini diguna lagi oleh Umno. Isu kemerdekaan dan konfrontasi Malaysia – Indonesia pula dijadikan modal.

Dalam peristiwa Memali, ‘budak’ ini yang ketika itu berkuasa di RTM menggunakan kaca TV untuk memburukkan PAS dan Ibrahim Mahmud.

Hari ini, walau pun ‘budak’ ini tidak punya kuasa dimana-mana lagi, dia masih digunakan oleh laman web Umno untuk menyerang PR khususnya PAS.

Tuduhannya kali ini sangat berat. PAS minta harta orang Cina dirampas semasa peristiwa 13 Mei dan menyokong Indonesia untuk ‘mengambil’ Malaysia dalam konfrontasi Mal – Indo.

Implikasi tuduhan ini ialah kekeruhan hubungan. Satu, keruh hubungan diplomatik, dan kedua keruh hubungan antara kaum.

Kedua-duanya menggugat keselamatan negara. ‘Budak’ ini wajar benar dipanggil oleh pihak berkuasa keselamatan dan disiasat.

Isu Memali dibangkitkan di parlimen. Bangkitan di tempat itu boleh dikira wajar juga walau pun bertujuan jahat.

Namun, bangkitan mengenai masalah konfrantasi Mal – Indon dan rampasan harta Cina yang dibuat melalui laman web Umno mengundang implikasi buruk.

‘Budak’ ini memang berhasrat menyelamatkan Umno dengan bangkitan isu ini. Nampaknya cara al-marhum mengajar beliau dengan memanggilnya ‘budak’ 8 tahun lalu di parlimen tidak berkesan.

‘Budak’ ini perlu diajar dengan cara yang lain supaya mulutnya tidak terlalu muncung menuduh sebarangan.
Saya menyokong 'budak' ini disaman dan harap-harap itu menjadi kenyataan.

No comments: