Entering 'HELANG' territory at your own risk.

'BACA-lah Dengan Nama Tuhanmu Yang Maha Tinggi..'

Allah s.w.t. berfirman mafhumnya: "Wahai orang yang beriman, bertakwalah kalian kepada Allah dengan sebenar -benar taqwa, dan janganlah kamu mati kecuali kamu dalam keadaan Muslim." ( Surah Ali 'Imran : 102 )


" JIHAD YANG PALING UTAMA IALAH (MENYAMPAI) KATA-KATA BENAR DIHADAPAN PEMIMPIN YANG MENYELEWENG ".
(Riwayat At-Turmizi & Ibnu Majah)


“Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang membuat zalim nanti kamu akan disambar oleh api neraka sedangkan kamu tiada sebarang penolong pun selain dari Allah. kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan”
(Surah Hud: 113)

"Manusia ketika di dunia semuanya tidur (lalai), bila mati baru mereka terjaga (tersedar)." ( Sayidina 'Ali r.a.)

"Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasullulah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Tuhan kita turun pada setiap malam ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir dan berfirman, 'Sesiapa yang berdoa kepada-Ku maka Aku memenuhinya. Sesiapa yang memohon kepada-Ku maka Aku akan memenuhinya. Sesiapa yang meminta ampun maka Aku mengampuninya.'"
( Hadis Qudsi Riwayat al-Bukhari, Muslim, AbuDaud dan lain-lain.)

Monday, January 17, 2011

Kedah Sato: YB Dato’ Mahfuz Omar bakal di-saman..?


Belum reda rupanya isu perletakkan jawatan YB Dato' Mahfuz Omar sebagai Pengerusi Kedah Sato Sdn. Bhd. Sememangnya tidak akan mudah reda, kerana isu nya membabitkan pelaksanaan polisi (dasar) dan prinsip yang diperjuangkan.

Pertembungan yang berlaku bukan sekadar hanya bersifat kepentingan peribadi, ianya melibatkan amanah yang dipikul dan janji yang menjadi pertanggungjawaban.

Dengan jelas, YB Dato' Mahfuz menyatakan beliau tidak menentang perlantikan IJM Corp.; sebaliknya beliau tidak boleh bersetuju dengan kaedah perlantikan yang diguna-pakai kerana bertentangan dengan polisi (dasar) yang diputuskan oleh kerajaan Pakatan Rakyat Kedah yang dipimpin oleh PAS yang mana beliau adalah Naib Presiden dan Tim. Pesuruhjaya (2) PAS Negeri Kedah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen, berusaha mempertahankan prinsip ketelusan yang diperjuangkan di Dewan Rakyat dan harus diaplikasikan disemua peringkat.

Dato' Jahubar Sathik sewajarnya akur dengan polisi (dasar) kerajaan yang memerintah agar semua projek-projek dilaksanakan secara 'Tender Terbuka'. Beliau mungkin mempunyai alasan atau hujah dari sudut pengurusan korporat atau perniagaan. Akan tetapi, tenyata polisi(dasar) ini di-ingini oleh majoriti rakyat Kedah dengan memilih Pakatan Rakyat yang secara jelas menggariskannya didalam manifesto mereka pada PRU12 yang lalu.

Siapa Dato' Jahubar Sathik yang tega mengetepikan polisi (dasar) ini? Beliau sendiri dilantik oleh kerajaan Pakatan Rakyat untuk melaksanakan polisi (dasar) ini dalam urus-tadbir korporat dan perniagaan GLC yang dibawah tanggungjawab beliau, ironinya beliau bertindak secara kontra, mengapa?.

Beliau memang dilihat begitu berpengaruh sehingga berupaya untuk menapis serta menolak penama-penama yang di tetapkan kerajaan Pakatan Rakyat Kedah sebagai Ahli Lembaga Pengarah untuk Bina Darulaman Berhad dan subsidari yang lain.

Dato' Jahubar merupakan GMD Bina Darulaman Berhad yang paling mewah berbanding yang sebelum daripada ini. Disamping gaji dan elaun bulanan yang mencecah RM30,000 sebulan, beliau juga dibekalkan dengan tiga (3) buah kereta rasmi ( Perdana V6 Executive, Pajero Sport KCV 5522 dan Toyota Camry 2.4 dengan no.pendaftaran peribadi KCQ 7'786' ). Dimaklumkan bagi tahun kewangan 2010, beliau telah mendapat imbuhan bonus tahunan yang melebihi tiga (3) bulan gaji (<RM100,000) sedangkan kakitangan keseluruhannya dinafikan. 


Terbaru, sumber memaklumkan Dato' Jahubar Sathik berhasrat untuk mengambil tindakan perundangan (Saman) terhadap YB Dato' Haji Mahfuz Omar berikutan perletakkan jawatan sebagai Pengerusi Kedah Sato Sdn. Bhd.


YB Dato' Haji Mahfuz Omar pastinya gembira mendengar perkembangan ini, mungkin beliau inginkan Dato' Jahubar mempercepatkan tindakan perundangan yang dihasratkan. Dari segi politik, tindakan saman itu nanti pasti akan mampu melonjak populariti YB Dato' Mahfuz menjelang PRU13 yang bakal menjelma. Dan jika memenanginya ( sebagaimana beberapa kes sebelum ini ), pampasan yang diperolehi boleh dijadikan dana membantu rakyat dikawasan beliau khasnya.

Nota: Sehingga artikel ini ditulis, jawatan Pengerusi Kedah Sato Sdn. Bhd. yang dikosongkan masih belum di-isi, sumber memberitahu buat masa ini jawatan dipangku oleh Tuan Haji Mat Akhir Talib. ( Baru sahaja selesai mengubahsuai rumah. )

83 comments:

Navarro Lupee said...

yahuuu, pakcik kayaaaa...bestla jg GMD dibawah naungan parti bulan ni..

Carlos said...
This comment has been removed by the author.
Carlos said...

Ooiiitt!!! Iblis The Kid, aku kata hg Iblis, hg marah kata blog ni hg punya,ikut suka apa yg hg nak tulis, tapi yg hg tulis semua fitnah belaka…cubalah hg tulis yg ada fakta atau bukti utk renungan demi kebaikan ummah…

Dlm mukadimah blog hg, hg kata “ Jihad yg paling utama ialah menyampaikan kata2 benar dihadapan pemimpin yg menyeleweng”, tapi yg hg dok menyeleweng tu pasaipa?? hg nak bagi org seleweng mcm hg ka??..Itulah tugas utama “IBLIS”..

Aku ada buat kajian jgk pasai BDB ni, yg mana …masa diterajui oleh pengarah2 urusan lain sebelumnya, saham BDB dok takuk lama ja, tak lebih dari RM1 (kupang2 ja,tapi lani bila dia terajui,saham BDB dah naik sampai RM1.40 dah..

Ini menunjukan yg dia blh buat keja, blh bg dividen kat pemegang saham. Yg dpt dividen lebih ialah PKNK (majority shareholder),dan boleh la PKNK bantu kerajaan negeri dibawah pimpinan Ustaz..

Yg hg dok tuduh dia dpt bonus banyak, kereta dan gaji besaq tu semuanya diputuskan oleh Ahli Lembaga Pengarah BDB, Ini bkn sykt bapak dia,dia bleh buat syok ikut suka dia ja mcm hgpa urus KCE…

Takkan hg tak tau kot Iblis The Kid, kereta Prado KBF2010 tu BDB kasi dekat MBI pasai depa tak dak kereta 4x4 utk nak buat keja, jadi BDB kasi kat depa utk tlg kurangkan kos MBI…

Woiiii Iblis!! jgnla dok buat fitnah, pasai dosa fitnah ni lebih besaq dari zina….Oppps!!!! lupa plak yg hg ni Iblis, hg tak tau apa2…

Yg hg sembunyi kereta perdana sampai 3 bln pasaipa??? Mana pi duit kerajaan kasi kat KCE beratus2ribu, mana dia??? Duit untung masa Karnival KCE di S.Petani tu lesap pi mana??? Hg habaq mai sat!!!

BILLYtheKID said...

ha..ha...Carlos woii..awat la yang hang jadi kalut sangat ni..!,pasai apa hahh..???

hang main serkap ikut dan hang saja no...hang jawab ambik la..!!!hehehe..dunia..!, dunia..!

hang tak berasa segan ka..?, malu-malu ka..? dok masuk mai serbu rumah orang..dah la x dijemput..boleh pula dok buat gila 'khinzir' pulak tu..!

hang silap orang kut no..? pasai KCE, hang pi sendiri jumpa depa..tanya depa secara berdepan..kalu hang berani la...tak payah dok mai hingaq kut blog aku ni...menyemak ja (tapi..baguih juga..meriah la sikit..kihkihkih ).

kalu aku buat 'fitnah'...aku tanggung sendiri..x dak kena mengena dengan hang pun..hang jaga diri hang tu..tak payah dok kalut mai sini..noo...!!

Carlito said...

woit carlos,

kalau betui la jahubaq wat untung kat BDB, awat dia sorang saja tibai duit bonus sebanyak tu? habih tu kami ni natang apa?? dia anggap kami cam anjing ka? awat tak diberi bonus kat semua sama rata?

hg carlos takpa la, dpt bonus sbb dok jilat lubang juboq depa hari2..

kami yg keje atas sebab keje ni camna??

carlito

Carlos said...

wow Carlito!!

hg dok meloncat pasaipa?? aku keja cari sekerap ja,nak dpt bonus mcm mana...
kalau hg buat keja betoi2 & baguih, boss hg sure rekomen kasi dpt bonus punyerr, x payah la susah2 dok pi jilat sapa2 pun...
kalau rasa x puas hati dgn keja lani, hg mai la join cari sekerap dgn aku,lani harga dok baguih!!

Carlos said...

aku tau hg ni memang mat Yani@ Iblis the Kids @ helangkedah, makhluk yg merosak & menjahanamkan KCE..
pasaipa KCE rugi sampai 6 juta, hgpa buat apa?? pasai tu la MBI nak tutup,dlm pd tu plk, pasaipa x bagi pengarah MBI msk audit??
kalau hgpa betoi takot apa??

yg hg kata pejuang Islam jihad,mana ada dlm islam org blh fitnah dgn aib kan org,kalau hg pejuang islam,
pasaipa yg hg dengki dgn habuan & rezeki org?? org bg amanah jaga KCE secara professional, ni hg msk opis waktu mlm ja,
siang hg x msk...mmg betoi la hg tu Iblis. yg hg dgn mahfuz ada apa2 ka?? yg hg dok meloncat sokong mahfuz apa cerita??

awat hg nak pelaga ustaz dgn mahfuz ka?? hg ni bkn helang jantan..helang yg makan bangkai...

Carlito said...

carlos,

woit aku nak join hang kutip sekerap gak la. Rega getah pun tinggi..hang ada kaki dlm pejabat tanah tak? aku nak bukak tanah tanam pokok getah plak. Meluat dah aku dok dgr citer ahli2 keparat dlm PAS PIS PUS ini. Suma hampeh saja....

Anonymous said...

oooo...mat yani ngopanya..ishx3.. kejam.sungguh kejam.ni lah dia contoh perosak bangsa..

Anonymous said...

mat yani yang mana ek? yang kurus ke yang gedebab tu?...

Anonymous said...

Astaghfirullah...Apa nak jadi ni?? Carlos oi...tak baik duk terjah tuduh orang macam tu. Nak bela Jahubar pun, jangan libatkan orang KCE dalam hal ni.
Walau KCE bermasalah, selesaikan baik-baik. Siasat & cari puncanya. Company mana pun tak kan merudum kalau state bagi projek. Jangan tuduh orang sembarangan.
Apa yang dibangkitkan oleh Billy & sapa sapa pun geng dia berkaitan Jahubar, ada benarnya. Kemewahan Jahubar menggasak harta benda syarikat, memang heboh diperkatakan..dari BDB sampai ke PKNK. Yang menyedihkan, kebenaran terbenam di bawah pentadbiran Ustad Azizan. Beliau begitu mudah mempercayai musuh yang berkepentingan diri dari rakan perjuangannya sendiri.

Anonymous said...

apahal dengan Carlos ni...desperate semacam saja nampaknye.

Pasai apa yang dok memaki hamun, komen la elok2.

"Buat kheja biaq macam orang Islam.."

Anonymous said...

Bagi Prado buruk kat orang.., dapat beli Pajero Sport baru.. Huaaargh!!! Class lagi!! Idea geliga Dato' Jajubor..eh..Jahubor..eh..Jahubar. Pelik sungguh nama. India pekat ni gamaknya..

Carlos! Nama ganasss...keja kutip sekerap....kutip ka..curi? macam taik ganja saja hang ni..
Sai pa hang marah sangat kat Billy ni? Hang tunggu bonus kali kedua pa...Jojoba janji berapa?

Anonymous said...

carlos, hang mmg taik ubat batuk la..spesis dok curi getah sekerap..mmg nak kena belasah sampai mampuih. org penat2 pi menoreh, hang senang2 sj mai sapu..

apa yg hang nak pertahan sgt Jahubar tu? hang spesis mamaq gak ka? Kes Jahubar ni satu Kedah tau dah camna perangai dia bila layan pekerja. Mana yang tak sebulu dia cantas. Ego tinggi, tak boleh tegur langsung. Dulu pernah kata sapa2 pun boleh komen dan kasi idea di awal dia pegang kuasa..no hold barred konon..last2 bila org bersuara, dia hentam plak mamat tu..cakap tak serupa bikin. standard mamak keling..PUKIMMA punya geng la.

Geng Kola Nerang

Anonymous said...

Mmmm...Taik ubat batuk? Geng Jahubar? Mat lalok ke Carlos ni? Sapa yek?

Geng Jabi

Anonymous said...

oooooo...Mat Yani !! Mat hang tibai cukup2 Mat.Kalau macam tu Helang Merah ni puak2 PAS gak yang ampunya Blog.PAS yang tak puas hati.

Anonymous said...

woit, jgn cakap itu macam pasal KIMMA, kami pun Islam gak cam hangpa. Awat Islam hangpa lagi baguih ka? sama saja..kita sembah Allah jua, mengucap 2 kalimah sahadah jua..kenapa mahu cakap ini macam? hormat la sikit brader

Anonymous said...

Nak habaq mai, mamak boleh tahan lagi perangai. Setakat auta tu kita tak leh nafi la. Yang duk ada ni kat tingkat 10 tu, jenis hindu pariah punya level. Dia tak peduli sapa bila dia dah ada kuasa. Hindu bukan kira apa. Orang atas dia, dia respect gila. Orang bawah dia, siap. Kita kena tengokla sapa dikeliling dia. Sapa barua dia. Sapa yang kerap masuk mengadap jumpa dia. Sapa yang berkebolehan menulis hentam orang dalam blog maki orang. Sapa yang ada background I.T. Sapa yang hari-hari kerja dia berkawan dengan komputer. Ha..hindu tu akan cari orang jenis ni jadi barua dia. Upahnya pasti lumayan.
Kami kat BDB ni setakat boleh bagi clue la. Dah berzaman dah....Kesian..ni silap-silap depa duk try trace ni. Sapa bagi info kat luar, depa tendang keluar.

Anonymous said...

Nak habaq mai, mamak boleh tahan lagi perangai. Setakat auta tu kita tak leh nafi la. Yang duk ada ni kat tingkat 10 tu, jenis hindu pariah punya level. Dia tak peduli sapa bila dia dah ada kuasa. Hindu bukan kira apa. Orang atas dia, dia respect gila. Orang bawah dia, siap. Kita kena tengokla sapa dikeliling dia. Sapa barua dia. Sapa yang kerap masuk mengadap jumpa dia. Sapa yang berkebolehan menulis hentam orang dalam blog maki orang. Sapa yang ada background I.T. Sapa yang hari-hari kerja dia berkawan dengan komputer. Ha..hindu tu akan cari orang jenis ni jadi barua dia. Upahnya pasti lumayan.
Kami kat BDB ni setakat boleh bagi clue la. Dah berzaman dah....Kesian..ni silap-silap depa duk try trace ni. Sapa bagi info kat luar, depa tendang keluar.

Anonymous said...

aku dengaq sekor lagi manager terpelanting keluar dari tingkat 9. x taulah kes apa pulak ni... kesian kat brader tu dia pong ada anak bini nak bagi makan x pasai2 kena buang 24 jam. aku pernah dengaq mamak ni mai balik nak pelingkup BDB saja..lepaih tu belah...Ostat tak check ka benda ni,ramai dok cakap dah ni awat ostat dan tok ad dut dok depend depa ni....

Anonymous said...

mana pi carlos ni tak comment apa pun dok pekena ubat batuk pa...

Anonymous said...

hensem juga gambar jahubar ni no, nampak macam hero hindu yang tak cukup lengkap, apa komen hangpa

Anonymous said...

Aku rasa budak ini baru diimport khas ke BDB. rasanya tak sampai sebulan dok sini dah terpelanting sorang. Sereyau plak nak selisih dgn dia. Ni polis Gestapo ini. Dia pakar IT tuh.

Anonymous said...

Aku pun sereyau juga, hang bagi klue kat aku sikit biar aku hati-hati sama, aku pun takut juga dia mai dok check laptop aku, mampiuh apa2pun berani kerana benar,aku akan dedah habis2an perangai kera depa ni.....
aku dengaq dalila depa dah hantaq pi DRSB betoi ka, lama aku tak nampak dia ni

Anonymous said...

Carlos kan dah bagi tau, dia keja curi..oops..cari sekerap saja. Takkan dia terer pasal IT.. eh IT tu apa?

Tapi dia cukup minat pula pasal saham, MBI, KCE, dan yang jelasnya amat menyayangi apa nama..Jahsambar yang depa kata perangai mcam Hindu tu.

Oo...kiranya dia lani keja kat BDB la..
Dia ni tau-tau gangster ka... Hgpa x takut ka? Dengar nama pun, aku gerun dah.

Anonymous said...

Dalila pi DRSB kira mcam turun pangkat la. Carlos mai sini kira jadi mcam menatang yg dok kesan dadah kat airpot la no. Aduush, mampuih la camni. Kita kena erase la history setting kita. Dangerous...maximum dangerous.
Berukband bole trace tak?

Anonymous said...

Awatla MB bodo...

Teringat kat Al-Marhum Fadhil Noor..

Kalau la dia ada..tak la serabut camni..

Anonymous said...

MB bukan bodo dia betoi bendoi saja ma....

Anonymous said...

Dalila tu baik orgnya. takkan turun pangkat, dia dipindahkan ke anak sykt jer. Tambah ilmu kat situ pula.

Mana satu lagi mamat IT BDB tu? kena pindah gak ke?

Anonymous said...

Assalamualaikum saudara2 seislam sekalian..saya drpd kuala lumpur,jdi tak pndai la ckp slang kedah..so mintak maaf sikit..nak tegur sikit je sebagai seorang muslim..setahu saya Nabi tak pernah pun ajar fitnah dan kutuk org..sebelum nak mengata org hindu 2,kita patut reflect diri sendiri..bila pnggil org hindu sedangkan org 2 islam,namanya fitnah..berdosa besar rakan2 sekalian..kalau melayu tak semestinya islam..kalau org arab pun tak berlagak islam smpai kutuk org lain,patut ke kita kutuk? kita smua dah ade keluarga patut menunjukkan contoh yg elok,bukan kutuk org lain mcm ni..saya pun CEO jdi saya tak faham sgt kenapa semua org yg komen di sini tak puas hati dgn dato jahubar..setakat gaji 30 000 smua tu bagi saya macam sikit sgt je..rakan2 sekalian tak pernah dtg kuala lumpur ke? GMD company2 lain at least dpt beratus ribu..kereta pun confirm minimum dpt mercedes..setakat camry smua tu kalau nk complain jgak,dah jdi kes dengki saudara2 sekalian..lagi pun kalau nk dpt kereta2 tu smua kena diluluskan board of directors dlu..BDB ade dlm 9 director..kalau diorg luluskan,kenapa saudara sekalian nk complain? ape hak rakan2 sekalian nak complain? if you ppl are not educated enough to understand this,then just keep quiet and do your work..

Anonymous said...

Tuan CEO,
Izinkan saya melontar sedikit pandangan. Saya rasa sebenarnya mereka bukan tidak puas hati soal gaji Dato Jahubar atau pun berapa byk kete dia dapat. Perkara ini timbul demi menambahkan diatas sesuatu perkara.

Mungkin mereka kurang puas hati kerana 'ketelusan' dan sikap yang kurang 'empathy' terhadap pekerja-pekerja. Contoh sikap menghukum pekerja daripada mendidik dan membentuk sahsiah dan sifat-sifat pekerja cemerlang. Ramai pekerja disitu pada pandangan saya amat berkualiti namun pihak pengurusan kurang 'utilize' mereka dengan cara yang betul. Perbezaan pendapat dianggap 'ancaman' malah dihukum. Ini kalau dilihat dari faktor organisasi ini amatlah merugikan.

Eh, apasal tuan CEO dari KL tulis APE? setahu saya org KL cakap jer pelek KL, namun bila menulis, mereka menggunakan bahasa baku jua..(menyamar ke)

CEO Cendoi Pulut

Anonymous said...

Wahai CEO educated yang berasal dari KL,
Bile mase org tuduh Jahubar tu Hindu?? Yang I bace, org tulis perangai macam Hindu atau Pariah.
Sedare kalau nak bercakap pasal skale gaji, nak banding dgn Kay El, tak payah le membela takat gaji CEO je.. Sedare ingat gaji Exec, P. Manager, S.M, ape-ape M, tinggi-tinggi ke.. kat sini?

Approval BOD? Ape sangat le diaorg tahu..Mat-mat pencen, kawan-kawan Anwar aje kat atas tu..Dari memikir nak pening kepale, baik diaorg approve saje..Tak jejas pun elaun diaorg..

Sedare bercakap macam sedare kenal Jahubar tu.. Ade ape-ape ke..???

Sedare, pemimpin kalau berhati mulia, bersikap adil, tak zalim pada pekerja, tak menyalah guna duit syarikat untuk kepentingan diri, tak bermuke-muke, pasti disenangi orang. Tak sungguh, tak mengate.. Disaat Kedah dibawah sinaran Bulan, disaat itulah gejale-gejale mengarut berleluase..

Betul bagai dikate, ego MB akan memakan diri dan merosak perjuangan parti.

Satu peringatan, satu kezaliman dibiarkan, tunggulah saat binasanye. Itu janji Allah.

Sedare tak payah lah ber Kay El..Kay El..disini. If we're not as educated as you wish, we're not as stupid as you may think.

Kalau kampung tu..ngaku aje le..

Anonymous said...

Mr. CEO from Kay Yell with ****,

"People like you are the reason why we have middle fingers."

Anonymous said...

wei CEO KL, glc mana pakai merc?? Petronas lain la, takkn nak compare dgn BDB kot?..Untung tak seberapa mana pun.

Kebanyakan GLC kat Key El ni, kalau beli, pakai kete nasional jer..kalau kete import depa lease...hang nak banding BDB dgn Petronas ka? awat saham baru naik 4kupang nak gah dah?..podah punya CEO.

Anonymous said...

Carlos! Ooo Carlos! Mana pi dah hang? Tak kan lalok pulak.. Kalau dah kampong tu..buat cara kampong...Tak payah ber Kay Yell kat sini...

Anonymous said...

Minggu depan hang nak check lap-top sapa pulak Carlos?

Anonymous said...

aku rasa CEO ni dok kat kuala sungai aje, bodek punya pasai mengaku dok kompor, pegi dah.... takat hang dok mandi air kelebok sungai baru payah nak jadi hitam oooo...baik hang ambik garam kat keling garam sekor drsb tuu....

Anonymous said...

Keling garam kat drsb sapa tu.....anoy 11:22

Anonymous said...

Carlos, lain kali hang suruh lah Jahubar hang draft komen dalam English. Baru lah nampak English CEO. Nampak real lah sikit...

Kalau hang suruh Zainudin Zainol yang draft...jenuh berpeluh la dahi dia...

Anonymous said...

Dinu tu dulu kerani je...

Anonymous said...

Cendoi Pulut, BDB pun meniaga minyak juga. Minyak urut...

Anonymous said...

wei ampa smua asyik dok kutuk satu sama len pasepa? kalau tak puas hati sgt dgn management kat kedah ni,ampa take over ja la.kan senang.kalau ampa tak mampu nak take over tu,senyap dah la.kalau tak suka MB,pi duk negeri len yg ampa bleh suka.kalau tak suka kerja kat BDB,pi la keja tempat len.pa susah? bkn org nak paksa ampa keja.dok kutuk kutuk pasepa? kutuk pun kat blog.mmg bacoi.sbb ada org mcm ampa yg lingkup abih kerja.buat menyemak ja wei.igt senang ka nak bgi smua org puas ati? kena la bagi masa sikit. ampa dok keja kritik ja.cuba keja lebih sikit.ampa pun keja tak tara mana,nak kutuk org len kes pa? MB punya dok penat manage kedah,ampa dok jadi duri dlm daging.dah la bacoi kutuk blakang.tak tau nak kata pa dah.wei mat yani,duit KCE mana?? kami keja sampai nak mampuih.ank relax telan duit.ingat baguih sgt ka dok tulis blog? ank jaga wei.

Anonymous said...

Tuan CEO cendol pulut,
tak semestinya kalau tulis "ade" tu menyamar.byk je org kl yg tulis mcm tu tuan.it is an old habit.but i do not think that is an issue.lain org lain cara manage.tak bleh la kita nak kritik smua org.setengah CEO kalau ada mistake sikit,straight kena chop.lepas tu org lain akan ganti.setengah CEO,kalau malas sampai company ada loss pun,diorg bagi chance lagi.tapi yg pentingnya hasil.saya tak kenal dato jahubar personaly but i have associates who do know him.tapi saya kenal GMD sebelum dia.compared to those times,BDB dah byk improve.kita tak boleh nak bagi semua pekerja gembira.company bkn welfare home.lain tuan (saya rasa kali ni dah tak boleh jmpa "ade".kalau ada saya mintak maaf)....you there talking about middle fingers.how old are you? i might be as old as your father boy so shut your rude mouth.existence of beings like you as role models are why our younger generations have lost their values.have you no shame? do you think i am afraid of you? i will come down there and meet you personaly if you are brave enough.

Anonymous said...

wei ank kata mamak punya perangai bleh "tahan lagi"? kira ank nak kata perangai kami truk gak la? ank melayu ka? belagak pasepa? ank solat tak tentu Allah terima ka dak.sama jgak mcm kami.ank special sgt ka? Nabi ada kata ank special ka? Nabi ada kata melayu special ka? aku kwn melayu,india,cina,singh,smua ada.kami tak dak masalah lngsng.ada org mcm ank yg byk isu perkauman.ank jaga mulut sikit.kalau ank igt ank baguih sgt,jom kita jumpa.abaq mai nak jumpa mna.aku nak tgk sikit ank special pa sgt.

Anonymous said...

minyak urut depa juai tang mana? aku nak beli gak.dino tu dlu bkn ada pa pun.la blagakk lebih

Anonymous said...

Tuan CEO KL, kalau CEO IJM boleh lah pakai Merc. Tuan kalau setakat kenal Jahubar thru friend, tak payahlah nak menyibuk nak menyalahkan yang lain. Tak salah bersangka baik. Tapi bilamana air berkocak, mestilah ada puncanya. Perompak pun, dia tak akan mengaku dirinya perompak. Mat Komando pun takkan mengaku dia jahat. Orang yang dibantu Mat Komando pun akan kata Mat Komando baik.
Bila tuan diatas, janganlah asyik mendongak sahaja. Pandanglah dibawah sama. Berilah pandangan secara keseluruhan. Orang bawahan juga mempunyai hak.
Your statement "company bkn welfare home", better take it to Jahubar. He knows better. Pagar rumah jammed pun, tak payahlah panggil staff tolong tengokkan. YB Amirudin nak pakai duit pun, do it in a proper way. Jangan pakai sogok saja. Duit company, staff bawahan tak akan sentuh. Yang nak tibai pun, orang atasan juga. Kalau Umno buat, riuh gempita. Ini dibawah PAS. Jahubar & Dino adalah liability. Big one.
Don't act like an idiot. When you act like one, tak hairanlah kalau ada orang reserve their middle fingers specially for you, regardless your age... or post.
Jangan mare..ye..

Anonymous said...

mamak sesat mana yg emo tak tentu pasal ni?

Anonymous said...

ala brader anon 6.56PM, kat situ ada bape org sgt mamak..bole bilang dgn jari shj..nak tunjuk kahaq konon.

Mamak Celup

Anonymous said...

gua setuju dgn lu la..seperti mana Rosmah merupakan liability kepada Najib, begitu juga MB Kedah merupakan liability kepada PAS..gua rasa PAS takkan kekal lama di Kedah.

Akhirnya pergolakan sudah berlaku. Gua rasa kes GLC ini baru jer tip of an icerberg. Byk lagi menda yang tak dicungkil keluar..KCS, PKNK, Wisma dll...tungga masa jer ini.

Ustad Rock

Anonymous said...

anon 7.24pm.haha.wei ank nak tnjuk lagak mai tunjuk dpn2.setakat sembunyi tu anak aku bleh buat.nak jumpa? kita settle cara bek.kalau ank berani la.

Anonymous said...

mangkaqla hang..nak settle pun nak gaduh ka? awat gah tera mana sgt, habeh kuat masuk kubuq gak...emo la lu mamak

Anonymous said...

Bisingnya keling sekor ni. Kacau daun betul. Dia buat ramai pulak.

Anonymous said...

awat terlebih pandai ngat? ada aku kata nak gaduh ka? aku kata nk settle ja.dok pi pkiaq gaduh pasepa? klau berani mai jmpa la.takkan berani nak sembang kemaih kat blog ja? anon 11.41 dok mai menyemak pasepa? kami dok sembang ank jgn dok kacau line la.direct geng ampa ni dok sembang kemaih kat blog ja.ajak kluaq ja kecut abih.

Anonymous said...

tak dak sapa kecut dgn hang la..wat pa jumpa hang..hang bkn tun mahathir pun..buah habeh boreh ja.

Anonymous said...

Tun mahathir pun kenai mat yani ni..siap respect lagi tau.. So dont play play aaa..

Anonymous said...

Blog ini milik peribadi, 'PENCEROBOH AKAN DIDAKWA'. "Ahli muzik?, Majistret? atau sesiapa saja..!!!" | Segala pandangan dan pendapat adalah bersifat peribadi, tidak kena mengena dengan yang telah bersemadi di alam BARZAKH atau yang masih berkelana di alam FANA ini maupun yang sedang bertapa didalam RAHIM ibunya. "Pikiaq la sendiri..!!!" | Tuan yang empunya Blog BERHAK sepenuhnya untuk menyiar atau tidak menyiarkan sebarang komen, artikel, saranan, kutukan, makian, sumpahan, tohmahan atau yang seumpamanya dan yang sewaktu dengannya. "Ada aku kesah?..!!!" | Sebarang PELANGGARAN Hukum-hakam Allah swt atau Penderhakaan kepada Raja2, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang2 dan Ketidaksopanan serta ketidaksusilaan adalah bersifat NAFSI-NAFSI. "Sendiri mau tau..!!!"

- BILLYtheKID -

Anonymous said...

cuba hang pikiq mamak ooii pasai apa bdb sahaja dok bergolak dan staff tak puas hati kat hangpa. hang cuba pehati anak sykt lain PKB,Kumpulan ladang, Seri Temin tak lah kecoh sangat. itulah bijak pandai berkata sebab kita boleh kawal tapi akibatnya yang sukar dikawal. renung2kanlah....semoga hang berubah dan nasib kami akan lebih terbela...

Anonymous said...

cakap la apapun, comment la camna pun, constructive ka non-constructive ka, takkan membawa kesan kepada kami.

Bila org tanya, kami jawab ini kami punya management style. Janji kami nak majukan syarikat. Sapa lawan kami akan hantaq depa ke jauh2, sampai depa give up then resign sendiri. Mana yg tahan, kami tekan dan kasi mss ka..janji kami buang habis saki baki org2 UMNO kat BDB ini.

Senang skit kalau yg liat asik melawan ini kami keluaqkan. Senang skit nak wat apa2 ka, takda sapa nak komplaint. Nak report sprm?? report la. Kami tak takut sbb mmg takde kes punya (sbb kami kerje betui)

Apala hanpa dengki sangat ini? setakat ini maju pa kami pegang BDB ini. saham dah naik 40sen. MB pun senang dgn cara kami. Apa lagi yg hangpa dok bengang??

Kami nak nasihat hangpa, takyah la dok komen bukan2 kat BDB ini. Mamak ka hindu ka keling ka, janji kami deliver keje. MB puas hati, kira okla..hangp nak kata apa, lantak la. Kalau tak puas hati, sila tukar kerajaan..apa susah.

Anonymous said...

Carlos, control macho nampak sejak berada di bangunan BDB, sejak berjaya menganiaya manager account baru ni. Assignment terbaru.
Bonus sure gempak punya. Tak payah beli ubat batuk dah.
Pill ubat duk pekena sehari berapa? Jaga-jaga. Takut nanti depa buat urine test tergempak.
Carlos, beli itu minyak wangi sama. Bau badan hang busuk satu lift.

Anonymous said...

carlos tu farid kamil ka? pelakon handalan tu, hero melayu. Anak halal, mistik, Kuliah cinta dll. Sapa tak kenal beb! bf lisa suriani tuh.

Peminat setia Farid Kamil

Anonymous said...

hampa smua ni keja nak mengata kat org ja.kalau dah kena pecat tu nampak sgt la kurang berguna.kalau rasa teraniaya dan rasa mcm memang hampa berguna,apa kata pi kerja company lain.tunjuk kata hampa berguna kat sana.nanti biaq la management kat BDB menyesai.kalau tu pun hampa tak boleh buat,memang sah hampa tak berguna la.jadi memang berbaloi la buang org mcm hampa.simpan buat pa? menyemak ja.

Anonymous said...

Berguna untuk apa dan kepada siapa, kena tengok jugak no..? Kalau berguna sebagai 'Soh Cai'/ Balaci/ Barua dan yang seumpamanya...hmmmm...sendri maut ingat la no...uweeekkkk...!

Anonymous said...

ala, senang jer menda ini. kita tgk jer performance BDB ini. Kalau perform baguih, kasi bonus kat pekerja, maka kata2 kat sini tidak benar lah. tapi kalau disebaliknya, hampa pikaiq sendiri la no.

Biaq la yang berlalu, berlalu, meh kita perjuang menda lain lagi baguih dok pikaq pasai bangunan BDB ini. Buang karan shj.

Aku lagi tertarik nak tau pasai MB kedah ini. Hampa byk celoteh pasai BDB, aku masih tak nampak kaitannya yang besar.

Anonymous said...

Sabda Rasulullah S.A.W.

"Wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya,dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri"

(Hadis riwayat Abu Daud)

Takbir!!

Anonymous said...

kalau betui2 berguna kpd syarikat,tak pyh la jadi soh cai ka barua ka.mesti org respect.kalau kena layan mcm barua,nmpak sgt tak berguna.mampuih kalau company nk bagi puas hati smua org.bkn hang sorang keja sana.tak suka keja pi la tempat len.bodoh smpai tak boleh dpt keja len ka? nak mengata kat org pasepa?

Anonymous said...

Ini bukan soal peribadi atau batang tubuh sapa-sapa semata-mata..tapi soal 'amanah' rakyat dan kepentingan umum yamng dipikul. Kena tau beza sama no..jangan main hentam kromo ja..nampak macam bangang..bila bercakap/menulis 'CONFIRMED' BANGANG...!!!

Nak tafsir ayat-ayat Allah dan Hadis bukan boleh main pakai 'akai' ja..kena ada 'ILMU'..! Jangan sampai jadi pendusta Agama..!

Anonymous said...

Farid 'Lagenda Budak Setan' tu Carlos ka...patut la..Orang kuat Din Koko tu..Sehari dua ni aku tengok dia lain macam ja..
Tapi betul la..bila kita satu lift dengan dia, dia punya aroma..bau hapak semacam ja..

Anonymous said...

nak sembang pasai amanah rakyat tapi duit brapa juta dh hilang.keta perdana bleh sembunyi.yg tu smua tak pa la plak.mat yani,hang dgn geng hang ni mmg hipokrit la.

Anonymous said...

KCE not relevant. Itu hang pi tanya MB.
Case sekarang, 'You Ni HINDU Ka MAMAK?'

Anonymous said...

apa kisah brader. tutup jer KCE, habeh citer..wat pe pening2 kat sini. Kalau tak tutup lg, ada sebab la MB kedah wat camtu.

Kalau hampa x pueh hati kat KCE, pi la citer kat MB, kot2 dia termakan kata-kata indah hangpa tuh. Keje beres pa.

Ini dok satu bangunan pun nak bertengkar kat sini. Kan hari2 bole jumpa, bawa 'glove', hangpa bertumbuk la. Buat scene kat BDB..

Apa la MB kedah ini. Anak buah pun tak pandai jaga. MB pi cerekah depa sat..wat malu la gaduh sama sendiri..

Anonymous said...

awat KCE not relevant? duit tu smua duit pak hang ka? dah hipokrit tu mengaku ja la.bkn MB curi duit tu.nak tanya dia pasepa? geng hampa bila tak bleh menang dgn facts,hampa resort to discrimination.tu ja la yg hang mampu mat yani.just so you know,your taunts are getting old and lame.

Anonymous said...

ini gaduh antara mat yani dan Dato' Jahubar Sathik ka? awat depa gaduh dalam blog?

ingin tahu

Anonymous said...

Firman Allah swt :

"Wahai orang-orang yang beriman janganlah satu kaum memperolok-olokkan kaum yang lain (kerana) boleh jadi mereka (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang memperolok-olokkan) ." (QS Al Hujuraat :1

susah2 la ye. tak baik bongkarkan keburukan org lain..

Anonymous said...

Billy, gambar Din Koko awat tak letak sama? Boleh juga kita pakat sama mengenali jebon-jebon GLC.

Anonymous said...

tak boleh letak. dia terlalu hensem. nanti ramai terpikat

Anonymous said...

Bukan apa..Billy bimbang kuda dia hilang kalu boh gambar Din KOkO..

Anonymous said...

Kah..kah..kah!!!! Betui jugak no.. Dengan Din Koko ni, kuda hang tak boleh biar merata..Billy oi.. kena tambat elok-elok.. Depa kata kalau Din Koko terjumpa saja kat tepi jalan, nampak terbiar saja tak dak orang jaga, laju saja dia pi kutip ambik..

Tak caya, pi tanya Carlos The Lalok aka Farid The Ubat Batuk

Anonymous said...

Din Koko ni peminat kuda mahal saja. eksport dari ostolia or dr arab or urop shj. kalau setakat kuda padi or kepang kepunyaan Billy, baik simpan saja..dia tak pandang.

Anonymous said...

Din Koko ni peminat kuda mahal saja. eksport dari ostolia or dr arab or urop shj. kalau setakat kuda padi or kepang kepunyaan Billy, baik simpan saja..dia tak pandang.

Anonymous said...

din koko minta kuda?? ala suma org tahu lah. YB Amirudin pun tahu lah kes ini. Tutup mata sebelah shj, sbb kawan baik.

Takpla, asalkan dia tak tutuh kuda dr belakang cam Anwar sudah la..hahahhahaha

Anonymous said...

Din Koko ada affair dengan janda nih... SILA SIASAT...
PKNK pun barua jugak...Staff PKNK semua dapat bonus dan gaji tinggi, tapi staff BDB dan anak syarikat depa tahan gaji... akai PKNK ni...

Din koko ni pun pelaq.... kipas cukup kuat a.k.a sapu dua belah.
UMNO menang PRU13 hang tau la nasib hang zainudin drsb

Anonymous said...

KUALA LUMPUR 28 Mac - Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali hari ini memberitahu Dewan Rakyat bahawa gaji dan elaun yang diperolehi Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji adalah RM82,000 sebulan.

Beliau berkata, perkara itu dimaklumkan sendiri kepadanya oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom ekoran daripada soalannya ketika sesi perbahasan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong, Khamis lalu.

Sehubungan itu, beliau meminta kerajaan mempunyai satu garis panduan supaya gaji yang dibayar kepada peneraju-peneraju syarikat milik kerajaan (GLC) sama ada ketua pegawai eksekutif atau pegawai-pegawai kanan adalah pada kadar yang munasabah dan bukannya dengan jumlah terlalu tinggi.

"Gaji Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri pun tidak setinggi seperti mana ketua pegawai eksekutif terbabit sedangkan tanggungjawab mereka lebih besar kerana terpaksa menguruskan sebuah negara.

"Berbanding dengan tanggungjawab seorang ketua pegawai eksekutif bagi sebuah GLC mereka hanya menguruskan sebuah syarikat. Tambahan pula mereka dibantu ramai kakitangan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2010) 2011 di Dewan Rakyat hari ini.

Ibrahim turut mempersoalkan kewajaran mereka mendapat imbuhan sebegitu besar walaupun hanya setakat menguruskan sebuah syarikat.

Beliau berkata, sebagai seorang ketua pegawai eksekutif sepatutnya mereka hanya berhak mendapat satu gaji serta satu elaun sahaja.

"Ini tidak, bila memegang jawatan ketua pegawai eksekutif sebagai contoh, di Tabung Haji, beliau juga akan menjadi pengerusi anak syarikat serta pengarah anak-anak syarikat yang lain.

"Beliau sepatutnya tidak layak menerima elaun tambahan tetapi cukup hanya satu gaji dan elaun sahaja," katanya.

Anonymous said...

LIHAT KEPADA BERITA UTUSAN MALAYSIA 28 MAC 2011... GAJI CEO TABUNG HAJI RM82,000? TAPI BAGI DIVIDEN TAKAT 4%. PELAQ DAN BARUA DEPA NI...

SAMA LA MCM PKNK DAN BDB.... CELAKA...

BAGI LA ADIL KEPADA SEMUA STAFF