Entering 'HELANG' territory at your own risk.

'BACA-lah Dengan Nama Tuhanmu Yang Maha Tinggi..'

Allah s.w.t. berfirman mafhumnya: "Wahai orang yang beriman, bertakwalah kalian kepada Allah dengan sebenar -benar taqwa, dan janganlah kamu mati kecuali kamu dalam keadaan Muslim." ( Surah Ali 'Imran : 102 )


" JIHAD YANG PALING UTAMA IALAH (MENYAMPAI) KATA-KATA BENAR DIHADAPAN PEMIMPIN YANG MENYELEWENG ".
(Riwayat At-Turmizi & Ibnu Majah)


“Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang membuat zalim nanti kamu akan disambar oleh api neraka sedangkan kamu tiada sebarang penolong pun selain dari Allah. kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan”
(Surah Hud: 113)

"Manusia ketika di dunia semuanya tidur (lalai), bila mati baru mereka terjaga (tersedar)." ( Sayidina 'Ali r.a.)

"Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasullulah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Tuhan kita turun pada setiap malam ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir dan berfirman, 'Sesiapa yang berdoa kepada-Ku maka Aku memenuhinya. Sesiapa yang memohon kepada-Ku maka Aku akan memenuhinya. Sesiapa yang meminta ampun maka Aku mengampuninya.'"
( Hadis Qudsi Riwayat al-Bukhari, Muslim, AbuDaud dan lain-lain.)

Saturday, February 5, 2011

PERINGATAN BAHLUL KPD SI BAHALOL..

Anonymous said...
Suatu hari, Bahlul masuk ke pej MB Kdh, dia tengok bangku MB kosong,terus dia duduk. (sebgi ingatan, menjd kesalahan besaq dok ataih bngku MB apa lg nk mimpi ganti MB). Bila puak2 MB nmpk(Pk Chop n the geng) pa lg, siap kena penampaq,penumbok, sepak teqhajang,lengkap. Bahlul teqheyiak sakan la. MB masuk, dia jerkah, hang sapa? mai buat pa? Sambil menahan sakit Bahlul bgtau , dia nk bg nasihat kt MB.. degaq tu ka, hangin satu bdn la MB, Nasihat? Hoi budak kayiaq, hang sapa? Sapa hang nak ajaq aku..? Aku MB hang tau dak, dulu pensyarah.. aku tau semua, hang apa tau!!!!!..... Bahlul x peduli, dia terus cakap, “Wahai Raja, aku cuma duduk di tahtamu sekali tapi mereka telah memukuliku dengan begitu keras. Apalagi kau, kau telah menduduki tahtamu selama dua puluh tahun. Pukulan seperti apa yang akan kau terima? Aku menangis bkn kerna sakit di pukul, tapi karena memikirkan nasibmu yang malang…

3 comments:

Anonymous said...

makan dalam....buat mereka yang memahami..

Anonymous said...

nak paham amenda, kalau dah bahlol dan buduh...

Anonymous said...

Tuan,
Menerima AMANAH dan memimpin tanpa ilmu dan kesabaran memang sukar. Walaupun 20 tahun kena ketuk tapi masih bertahan sebab ada kepentingan. Entahlah.